Setting the Stage: Pyongyang, North Korea

Architectuur speelt na de revolutie in elk socialistisch regime een belangrijke rol in de opbouw van een nieuwe sociale en politieke omgeving. Nadat Pyongyang tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) compleet was verwoest, hadden Koreaanse architecten en bouwlieden een schone lei waarop zij een perfecte nieuwe socialistische hoofdstad konden bouwen. Met overgave stortte zij zich op deze opdracht. Pyongyang werd ontworpen als een hoofdstad waarin elke Noord-Koreaan zich een moderne socialist kon voelen - de architectuur moest de boodschap van socialisme en vooruitgang aan alle burgers communiceren. Zowel de snelheid waarmee de gebouwen werden gebouwd als hun ultramoderne stijl toonden de ambitie van deze republiek om zich te haasten naar een socialistische toekomst.

Eddo Hartmann, Lobby Yanggakdo Hotel, Pyongyang, 2014, Koryo Studio
Eddo Hartmann, Lobby Yanggakdo Hotel, Pyongyang, 2014, Koryo Studio (diashow met meer beelden)

De nieuwe stad, met haar schijnbaar identieke gebouwen, was bedoeld om bewoners de kracht van het socialisme te laten voelen. Verhalen over revolutionaire wapenfeiten werden vereeuwigd in sociaal-realistische standbeelden in de stad, speciale theaters opgericht om de vijf Grote Revolutionaire Opera’s van de republiek te tonen. Deze opera’s dienden niet alleen om de grote Koreaanse prestaties in de geschiedenis te loven, maar ook om de patriottische geest over te dragen aan het volk. Midden jaren zestig kreeg Generaal Kim Jong-il de leiding over partijpropaganda. In deze rol ontwikkelde zijn interesse voor de kunsten zich, met name voor theater en film. Onder zijn leiding werden nieuwe technieken ontwikkeld, specifiek om de Koreaanse revolutieopera bij de grote massa ten gehore te brengen. Zowel opera als architectuur dienen in Pyongyang om de boodschap van socialisme bij de mensen te brengen, als utopisch decor voor hun dagelijkse bezigheden.Setting the Stage: Pyongyang, North Korea is een samenwerking tussen fotograaf Eddo Hartmann en productiebedrijf Koryo Studio, specialisten in Koreaanse kunst. In deze serie van evocatieve beelden vangt Hartmann de inspanningen om de ultieme socialistische stad en het leven van de mensen daarin vorm te geven. Eddo Hartmann (Den Haag, 1973) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag. Zijn werk is opgenomen in diverse Nederlandse fotocollecties en werd onder andere bekroond door de Association of Photographers en PANL. Zijn boek Hier woont mijn huis [2012], gebaseerd op zijn persoonlijke geschiedenis, maakte grote indruk. Een deel van de fotoserie was in 2013 te zien in Huis Marseille als onderdeel van de tentoonstelling De Herontdekking van de Wereld. Met Setting the Stage: Pyongyang, North Korea onthult Hartmann zijn tweede grote project, waarvan de eerste aflevering nu in twee grote zalen getoond wordt.

14 maart 2015 - 7 juni 2015

Huis Marseille
Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam
020-5318980
info@huismarseille.nl
www.huismarseille.nl
@HuisMarseille (twitter)
Huis Marseille is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-18.00 uur.

Er is werk te zien van
Eddo Hartmann


Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Hello world!
1 september 2018 - 27 oktober 2018, Gouda
Hello world!
Higher Animal
1 september 2018 - 31 oktober 2018, Dordrecht
Higher Animal
Zesde Helderse Fotoroute
26 augustus 2018 - 7 oktober 2018, Den Helder
Zesde Helderse Fotoroute
Just the four of us
18 augustus 2018 - 30 september 2018, Bredevoort
Just the four of us

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl