Drag Power - Gender, pride & glamour

Imposant, excentriek en extravagant zijn woorden waar je vaak aan denkt bij drag queens. Steeds vaker zijn drags het onderwerp van gesprek; RuPaul's Drag Race maakte drag wereldwijd bekend. Waar het ooit vooral een underground fenomeen binnen de LHBTQI-gemeenschap was, is drag inmiddels bijna mainstream geworden. Maar waar staat drag (dressed resembling a girl) eigenlijk voor? Is het een spel van verkleden, uiterlijk vertoon en plezier? Of zit er meer achter?

Jelle Pieter de Boer
Jelle Pieter de Boer

Drag queens (mannen die een vrouwelijk alter ego kiezen), drag kings (vrouwen die zich uitdossen als een mannelijk alter ego) en drags die zich niet laten vangen in een specifiek gendertype, gebruiken allemaal hun lichaam als levend canvas om verhalen te vertellen. Waar de één een activistische boodschap heeft of vragen stelt over gender en maatschappelijke stereotypen, beleeft de ander vooral plezier aan de tijdelijke rolwisseling naar een uitbundig alter ego. Je verkleden als de andere sekse, cross dressing, is van alle tijden. Al vele eeuwen wisselen mannen en vrouwen van rol tijdens volksfeesten, in het theater, tijdens oorlogen en ook buiten deze contexten. De actuele scene en de historische wortels van drag worden in de tentoonstelling Drag Power - Gender, pride & glamour belicht aan de hand van beeldende kunst, historische objecten, fotografie, video's en outfits. Zo ontstaat niet alleen een rijkgeschakeerd beeld van het heden en verleden, maar ook van de maatschappelijke en culturele structuren waar drag door wordt verworpen en omarmd.De personen achter vijf in Nederland actieve drags vertellen in Drag Power - Gender, pride & glamour een persoonlijk verhaal over hun achtergrond, de uiteenlopende redenen om met drag te beginnen en hun ervaringen. Richard Keldoulis is al 18 jaar actief als de activistische drag queen Jennifer Hopelezz en staat aan de basis van House of Hopelezz en belangrijke drag-evenementen als de Drag Olympics en Superball. Sander den Baas is ook al vele jaren actief binnen de drag scene en verscheen afgelopen jaar als Lady Galore in het programma De diva in mij op televisie, evenals in de documentaire Galore. Het alter ego van Ante Joosten is Mason Tonight, de enige drag king tussen de hoofdpersonen in de tentoonstelling. De uit Maleisië afkomstige Afif Shafit is relatief kort actief als drag queen met de naam Licka Lolly. De raadselachtige ChelseaBoy is het alter ego van Brian van der Heijden.

Ladies and Gentlemen van Andy Warhol in CODA Museum
In 1974 kreeg Andy Warhol van een kunsthandelaar de opdracht een grote serie werk te maken over drag queens en transgenders. In nachtclubs in New York werden modellen gevraagd om voor 50 dollar te poseren. Warhol legde diverse queens en transgenders in zijn atelier vast met zijn Polaroidcamera. Hij verwerkte de foto's in 268 schilderijen, 65 tekeningen, collages en een serie van 10 felgekleurde zeefdrukken die, in bruikleen van het Groninger Museum, te zien is in de tentoonstelling Drag Power - Gender, pride & glamour.

Tijdens de tentoonstellingsperiode biedt CODA een zeer divers activiteitenprogramma waarmee je zelf de wereld van drag in kunt stappen. Van een filmvertoning over Lady Galore, voorlezen met Miss ZsaZsa, rondleidingen en Q&A's met drag queens tot een feestelijke museumnacht op 14 februari 2020. Bezoekers worden uitgedaagd om zelf te reflecteren op thema's die door drag queens en kings worden aangesneden. Onderwerpen als solidariteit en expressie, welke centraal staan in de tentoonstelling, worden op Paarse Vrijdag (13 december) extra onder de aandacht gebracht. Iedereen is welkom deze dag - met elkaar - gratis CODA Museum te bezoeken.

3 november 2019 - 1 maart 2020

CODA Museum
Vosselmanstraat 299
7311 CL Apeldoorn
055-5268400
mail@coda-apeldoorn.nl
www.coda-apeldoorn.nl
@CODAapeldoorn (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.30 uur, zaterdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Jelle Pieter de Boer

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl