De verliefde camera

Hij was dé straatfotograaf, en een inspiratie voor vele generaties na hem. De jeugd fascineerde Ed - en nu fascineert Ed de jeugd. In Paris wist hij de liefde in beeld te vangen. Onverschrokken deed hij verslag van zijn eigen sterfbed. Ed van der Elsken (1925-1990) is een van de grootste Nederlandse fotografen en met De verliefde camera presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam het meest omvangrijke overzicht van zijn werk in 25 jaar.

Ed van der Elsken, Beethovenstraat, Amsterdam (1967), Nederlands Fotomuseum
Ed van der Elsken, Beethovenstraat, Amsterdam (1967), Nederlands Fotomuseum

De tentoonstelling legt de nadruk op zijn bijzondere kwaliteiten als fotograaf, boek- en filmmaker, en op zijn experimenten in presentatievormen. In een nieuwe multidisciplinaire ervaring die de actualiteit van zijn werk bevestigt.Hripsimé Visser, conservator fotografie bij het Stedelijk Museum Amsterdam in haar essay voor de catalogus: 'Ed van der Elsken: een man die een camera in zijn hoofd wilde transplanteren om permanent de werkelijkheid te kunnen vastleggen. Een cameraman die gek was op techniek en zijn filmcamera's zo ombouwde dat hij liefst geheel solo kon opereren. Een jager op fotografisch wild die zijn prooien verleidde en uitdaagde. Een kind van zijn tijd: somber in de jaren 50, rebels in de jaren 60, vrijgevochten in de jaren 70, bespiegelend in de jaren 80. Een sterke persoonlijkheid die zichzelf nietsontziend in de strijd wierp en met zijn film Bye, het ontroerende verslag van zijn terminale ziekteproces, tot op het laatste moment het lef had nieuwe wegen in te slaan.'

Ed van der Elsken ging als straatfotograaf in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokyo op zoek naar zelfbewuste mensen, mooie meisjes en tegendraadse jeugd. Zijn foto's en films zijn sterk van vorm, onmiskenbaar geworteld in hun tijd, maar tegelijkertijd tijdloos. Ed van der Elsken wist de 'Zeitgeist' te documenteren en te beïnvloeden. In zijn werk ontwikkelde hij een directe, onconventionele en persoonlijke stijl. Van der Elskens aanwezigheid is altijd zichtbaar in zijn werk, contact was voor hem essentieel om een beeld te kunnen maken. Als speelse dynamische artdirector zette hij vaak een situatie in scène.

Zijn oeuvre heeft een vanzelfsprekende plaats naast dat van internationale grootheden als Robert Frank en William Klein en vormt daarnaast een bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars als Nan Goldin en Paulien Oltheten.

Nan Goldin in haar statement voor de catalogus: 'When I first saw the book Love on the Left Bank I realized I had just met my predecessor. My real predecessor. The feeling was similar to that of meeting a lover, or that I had found a brother. Somehow he was able to document life in the truest way, and always finding beauty and staying connected to otherwise mundane. He had a unique way of transporting himself into the scene.'

In 1956 verwierf de jonge Van der Elsken internationale roem met Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, een op zijn eigen leven geïnspireerde fotoroman over een groep jonge bohemiens die doelloos rondhangt in het naoorlogse Parijs. Van der Elsken herkende zichzelf in hun sombere levensvisie maar behield tegelijkertijd de afstand die hij nodig had om ze te kunnen fotograferen. Kenmerkend en vooruitwijzend naar de latere cineast is de filmische structuur van het boek met flashbacks en een dynamische afwisseling van standpunten.

Meer dan twintig fotoboeken zouden volgen, waaronder Bagara (1958), waarin het dorpsleven, de rituelen en de jacht in Centraal Afrika zijn vastgelegd, Jazz (1959),Sweet Life (1966), Amsterdam (1979), Avonturen op het land (1980) en De ontdekking van Japan (1988).

Die fotoboeken vormen, samen met zijn films, de kern van zijn oeuvre en het uitgangspunt van de tentoonstelling die bestaat uit twee parcoursen die elkaar omsluiten. In de buitenring geven dummy's, contactvellen en schetsen inzicht in het maakproces van de boeken en de werkwijze van Van der Elsken. In de binnenring is alle aandacht voor ruim 200 iconische prints. Een selectie filmfragmenten en diaprojecties accentueert zijn betekenis als filmmaker en de relatie met zijn fotografie.

4 februari 2017 - 21 mei 2017

Stedelijk Museum
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
020-5732911
info@stedelijk.nl
www.stedelijk.nl
@Stedelijk (twitter)
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op vrijdag ook tot 22.00 uur.

Er is werk te zien van
Ed van der Elsken


Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Afrotopia
14 april 2018 - 2 september 2018, Berg en Dal
Afrotopia
Art History
7 april 2018 - 22 mei 2018, Amsterdam
Art History
Through the Eyes of Others
19 april 2018 - 19 mei 2018, Eersel
Through the Eyes of Others

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl