De laatste aai

De rouwcultuur rondom dieren bloeit. Na de dood krijgen hond of kat steeds vaker een waardig afscheid en voor omgekomen varkens worden stille tochten gehouden. Expositie De Laatste Aai in het Amsterdamse Museum Tot Zover toont deze trend en belicht onze relatie met dode dieren.

Christel Mitchell, Afscheid Skyla in Uitvaartcentrum, 2014
Christel Mitchell, Afscheid Skyla in Uitvaartcentrum, 2014 (diashow met meer beelden)

Bij De Laatste Aai staat onze liefdevolle band met dieren centraal. Er wonen meer huisdieren dan mensen in Nederland, namelijk 35 miljoen. Tachtig procent van de baasjes beschouwt hun gezelschapsdier als volwaardig gezinslid. Het verdriet is dan ook groot wanneer zo'n lievelingsdier sterft. Rondom de emoties van huisdierbezitters is een fascinerende bedrijfstak gegroeid. Het roept de vraag op: is rouwen om een dier vergelijkbaar met rouwen om een mens? Het getoonde werk van hedendaagse kunstenaars is informatief, poëtisch en prikkelend. De werken laten je meeleven met rouwende baasjes en nadenken over roadkill en slacht.Veel hedendaagse kunstenaars houden zich bezig met het thema. Fotograaf Simone Henken legde de laatste dagen van het leven van haar beminde hond Joerie vast in ontroerende dubbelportretten. Miriam Knibbelers meer dan levensgrote beeld van een dood (of nog levend?) paard springt in het oog. Monumentaal en kwetsbaar tegelijk ligt het op de museumvloer. Bijzonder ook is het minutieus geschilderde olieverfportret van een gestorven eendagskuiken door fijnschilder Adriana van Zoest. De kunstenaar werkte maanden aan dit eerbetoon en verlengde zo zijn korte leven.

Er is veel te zien en veel te leren in deze expositie. Want hoe werkt een dierencrematie nu eigenlijk? En op welke wijze wordt de liefde uitgedrukt op een dierengrafsteen? Bezoekers mogen zelf ook een bijdrage leveren: Via de hashtag #DeLaatsteAai worden foto's en verhalen verzameld van geliefde dode dieren, die worden opgenomen in de 'dierenhemel' in het museum.

13 juni 2019 - 23 februari 2020

Uitvaart Museum Tot Zover
Kruislaan 124
1097 GA Amsterdam
020-6940482
info@totzover.nl
www.totzover.nl
@MuseumTotZover (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op 1 januari, 27 april, 5 mei en 25 december. Op 26 en 31 december is het museum geopend van 11.00-15.00 uur.

Er is werk te zien van
Josine Beugels
Martin uit den Bogaard
Pascalle van Dijk & Aron van Blooijs
Meinbert Gozewijn van Soest
Simone Henken
Emma Kisiel
Miriam Knibbeler
Christel Mitchell
Léon van Opstal
Satijn Panyigay
Tineke Schuurmans
Tinkebell
Basse Stittgen
Stephan Vanfleteren
Jop Vissers Vorstenbosch
Herman de Vries
Daphne Wageman
Adriana van Zoest

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Druppels
28 januari 2020 - 23 maart 2020, Hoorn
Druppels
Beautiful Square
3 februari 2020 - 3 april 2020, Amsterdam
Beautiful Square
Hoek van Holland
1 februari 2020 - 24 mei 2020, Rotterdam
Hoek van Holland

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl