Matter

In de tentoonstelling Matter presenteert Foam nieuw driedimensionaal werk van Daisuke Yokota (Saitama, 1983). Drie installaties draaien om de tastbaarheid van de fotografie, waarbij het kunstwerk niet wordt bepaald door de camera, maar door experimenten met de materiële vormen van het medium.

Daisuke Yokota, Installatiebeeld Aichi Triennale, 2016, Courtesy G/P Gallery
Daisuke Yokota, Installatiebeeld Aichi Triennale, 2016, Courtesy G/P Gallery (diashow met meer beelden)

In eerdere werken gebruikte Yokota foto's die hij jaren geleden had genomen en die hij op verschillende manieren in diverse analoge en digitale processen liet terugkeren. In deze nieuwe werken is het niet het beeld dat in nieuwe werken wordt hergebruikt, maar de fysieke afdruk van de foto en/of film.Yokota is een van de pioniers van een nieuwe beweging in de Japanse experimentele fotografie. Hij werkt vanuit een Japanse fotografietraditie die teruggrijpt op de intuïtieve experimenten van de Provoke-generatie. In deze tentoonstelling van Yokota, waarin volume en materiaal van fotografie centraal staan, verkent hij steeds weer nieuwe richtingen voor het medium en de perceptie daarvan.

De tentoonstelling van de Japanse fotograaf bestaat uit zaalvullende installaties in drie zalen, waarin de kijker de fotografie steeds op een nieuwe manier ervaart. Een van de installaties is een vergrote afdruk van een filmrolletje dat direct belicht is, zonder dat er een camera aan te pas is gekomen. De afdruk is in de vorm van een lang pad door de zaal gedrapeerd en is ter plekke met was behandeld. In een andere installatie projecteert Yokota het resultaat van experimenten in de donkere kamer met ongebruikelijke ontwikkelprocessen op de wanden van de zaal. Een printer drukt deze chemische vervormingen van het negatief in langzaam tempo af. In zijn nieuwe werk Matter / Burn Out steekt Yokota de afdrukken van zijn eigen installatie in brand op een verlaten bouwterrein in China. De verbrande resten legde hij vast met zijn camera en deze beelden recyclet hij tot een nieuw autonoom kunstwerk in de installatie Matter / Vomit. De tentoonstellingszaal met verbrand materiaal verwijst naar de overvloed aan beelden waarmee we dagelijks worden geconfronteerd en naar de toenemende onverschilligheid bij de ontvangers van die beelden. Elke dag worden er enorme hoeveelheden beelden op het internet gezet, maar we kunnen de binnenkomende informatie maar op beperkte schaal verwerken. Met deze installatie werpt Yokota een kritisch licht op de beperkingen van ons collectieve geheugen in de tegenwoordige informatiemaatschappij.

Yokota's manipulaties vormen filosofische bespiegelingen op het medium van de fotografie: 'Ik denk dat in het algemeen verondersteld wordt dat het gedocumenteerde beeld in fotografie 'echt' is,' contempleert de kunstenaar in een interview in 2014, 'maar door het accent te leggen op de materialiteit van de film, die feitelijk reëler is dan het vastgelegde beeld , wordt het beeld juist abstracter. Dit omgekeerde perspectief vind ik interessant.'

Foam Paul Huf Award
Daisuke Yokota is gekozen tot winnaar van de tiende Foam Paul Huf Award (2016). In 2013 was zijn werk opgenomen in het Talent Issue van Foam Magazine en in 2014 waren in een solotentoonstelling in Foam werken van zijn serie Site/Cloud te zien. Yokota woont en werkt in Japan, waar hij in 2003 afstudeerde aan het Nippon Photography Institute. In 2015 won hij de Photo London John Kobal Residency Award. Hij wordt vertegenwoordigd door G/P Gallery in Japan.

17 maart 2017 - 4 juni 2017

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
@foam_amsterdam (twitter)
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.

Er is werk te zien van
Daisuke Yokota


Vrienden van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!eyes on media

Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Gold and Silver
20 april 2018 - 10 juni 2018, Amsterdam
Gold and Silver
Dutch' Exposure
21 april 2018 - 19 mei 2018, Amsterdam
Dutch' Exposure
Afrotopia
14 april 2018 - 2 september 2018, Berg en Dal
Afrotopia

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl