In de hoofdrol Chas Gerretsen

15 oktober 2021 - 22 april 2022

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam presenteert In de hoofdrol Chas Gerretsen, de eerste overzichtstentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Charles (Chas) Gerretsen (1943). In de tentoonstelling zal naast beroemde foto's ook veel niet eerder getoond werk te zien zijn. Het oeuvre van Chas Gerretsen raakt aan belangrijke thema's: bestaat er zoiets als objectieve journalistiek? Moet je stelling nemen als fotograaf? Kan een foto schuldig zijn?

Chas Gerretsen, Dennis Hopper tijdens opnamen van de film Apocalypse Now, Filipijnen, 1976, Nederlands Fotomuseum
Chas Gerretsen, Dennis Hopper tijdens opnamen van de film Apocalypse Now, Filipijnen, 1976, Nederlands Fotomuseum (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

De oorlog in Vietnam, de staatsgreep in Chili maar ook beroemdheden als John Travolta en Dennis Hopper maken deel uit van de foto-carrière van Gerretsen. Net als het beruchte portret van dictator Pinochet met zonnebril uit 1973. Het is de eerste overzichtstentoonstelling die het Nederlands Fotomuseum maakt met een levende collectie-fotograaf. Het archief van Gerretsen bevindt zich sinds begin jaren negentig in het depot van het Nederlands Fotomuseum, waar ruim 175 oeuvres worden bewaard van fotografen uit Nederland.

Chas Gerretsen is een onverschrokken fotograaf. Hij reisde naar Vietnam toen daar in volle hevigheid werd gevochten en was ter plekke bij een bloedige staatsgreep begin jaren zeventig in Chili. In Vietnam maakte hij vele opnamen van het oorlogsgeweld, verwoestingen en vluchtelingen. Als enige Nederlander ontving hij de Robert Capa Gold Medal wegens uitzonderlijke moed. De tentoonstelling vertelt het verhaal van een journalist die weet hoe belangrijk het is dat een verslaggever ter plekke is, al betekent dat jezelf in gevaarlijke situaties begeven. Het laatste geldt immers met name voor journalisten met een camera, die letterlijk dichtbij het verhaal moeten zien te komen. Gerretsen is ook een zeer veelzijdig fotograaf. Hij werkte behalve als oorlogsverslaggever in Azië en Chili ook in Hollywood, waar hij de set van de filmklassieker Apocalypse Now fotografeerde en vele filmsterren in hun toen nog jonge jaren, onder meer John Travolta.

Op 11 september 1973 was Chas Gerretsen in Chili en fotografeerde hij de staatsgreep van generaal Augusto Pinochet tegen president Salvador Allende, met historische foto's tot gevolg. Ongetwijfeld de beroemdste is het beeld van dictator Pinochet met zijn armen over elkaar, omringd door militairen, genomen zeven dagen na de staatsgreep. Gerretsen maakte het beeld tijdens een mis in de Iglesia de la Gratitud Nacional, die werd bezocht door de nieuwe machthebbers. De foto werd op grote schaal afgedrukt door persbureaus en instituten, en op pamfletten en spandoeken van zowel voor- als tegenstanders. Voor velen staat deze foto symbool voor het kwaad.

Gastcurator Iris Sikking maakte de selectie van ruim 200 foto's, componeerde deze tot een verhaal en plaatste ze in een actuele context. Zij stelde ook de bij de tentoonstelling behorende catalogus samen.15 oktober 2021 - 22 april 2022

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Chas Gerretsen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Van Nuys Boulevard 1972
23 oktober 2021 - 27 november 2021, Amsterdam
Van Nuys Boulevard 1972
PictureThis Special
20 oktober 2021 (19.30-22.00 uur), Leiden
PictureThis Special
Masculinities: Liberation through Photography
22 oktober 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Masculinities: Liberation through Photography
In de hoofdrol Chas Gerretsen
15 oktober 2021 - 22 april 2022, Rotterdam
In de hoofdrol Chas Gerretsen

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl