Colour Analysis

Colour Analysis is onderdeel van Anne Geene's Museum of the Plant; een langlopend project waar ze al enige jaren mee bezig is. The Museum of the Plant is een rariteitenkabinet met allerlei foto's en objecten die te maken hebben met planten. Waar reguliere planteninstituten (botanische tuinen en herbaria) zich vooral concentreren op biologische aspecten, zeldzaamheden en compleetheid - ze laten zeldzame soorten zien, verzamelen DNA en hebben als doel het publiek te informeren en te conserveren - richt dit (absurde en fictieve) museum zich op al het andere.

Anne Geene, Colour Analysis, Rosa Pimpinellifolia 2018, from Museum of the Plant, 30 x 60 cm
Anne Geene, Colour Analysis, Rosa Pimpinellifolia 2018, from Museum of the Plant, 30 x 60 cm (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Het gaat meer over toeval dan over zekerheid en herhaalbaarheid, over hun plaats in de menselijke omgeving en over het transformeren van organismen in museale objecten. Anne Geene ontdekt, verzamelt en ordent informatie en observaties van vandaag de dag en in de geschiedenis. Colour Analysis is onderdeel van dit fictieve museum en zal voor het eerst getoond worden in Galerie Caroline O'Breen.Aan de hand van foto's onderzoek, verzamelt, inventariseert en archiveert Anne Geene haar directe omgeving om deze vervolgens te analyseren en te ordenen volgens een schijnbare logica. Schijnbaar, want duiding van de verzamelde gegevens is van persoonlijke aard en zijn een knipoog naar deze menselijke drang tot ordenen en weten.

Door absurde onderzoeken en experimenten laat Anne Geene zien dat de lijn tussen orde en willekeur (of informatie en onzin) soms heel dun is. Ze maakt hier gebruik van de kenmerkende eigenschappen van fotografie (schijnbare objectiviteit, reproductie, bewijskracht, etc) en visuele strategieën uit de wetenschap (witte achtergronden, meetinstrumenten, pijltjes, grids etc).

Anne Geene woont en werkt in Den Haag, Nederland. Ze studeerde fotografie aan de KABK in Den Haag en studeerde af af aan Sint Joost, Breda. Ze rondde haar opleiding fotografie af met een Master in fotografie aan de Universiteit van Leiden in 2012. Haar afstudeerproject No 235 / Encyclopaedia of an Allotment werd door het NRC gekozen als het beste fotoboek van 2010 en het project werd aangekocht door het Nederlands Fotomuseum. In 2014 won Anne Geene het Unseen Talent Award en haar werk werd geselecteerd voor verschillende nationale en internationale tentoonstellingen en collecties. Met Ornithology, een project dat ze samen met Arjan de Nooy realiseerde, won zij de internationale prijs voor het beste boek van 2017 (Goldene Letter, buchmesse Leipzig). In 2018 won ze de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs (zowel de jury als de publieksprijs) voor haar oeuvre. The Museum of the Plant werd gedeeltelijk aangekocht door het Rijksmuseum Amsterdam.

18 april 2019 - 1 juni 2019

Galerie Caroline O'Breen
Hazenstraat 15
1016 SM Amsterdam
06-47104484
galerie@carolineobreen.com
www.carolineobreen.com
@CarolineOBreen (twitter)
De galerie is geopend woensdag t/m vrijddag van 12.00-18.00 uur en zaterdag van 13.00-18.00 uur.

Er is werk te zien van
Anne Geene

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl