De Migrant

Het Nederlands Fotomuseum presenteert het multimediale project De Migrant van fotograaf Anaïs Lopéz. Met fotografie, audio, video en tekst neemt Anaïs Lopéz je mee op een unieke reis, waarin de Javaanse Myna, een zwart vogeltje, de hoofdrol speelt.

Anaïs Lopéz, Javaanse Myna in Singapore
Anaïs Lopéz, Javaanse Myna in Singapore (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

In een hotelkamer in Singapore maakt fotograaf Anaïs Lopéz in 2012 voor het eerst kennis met de Javaanse Myna, een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een prominente kuif en een scherpe stem. Hij maakt haar wakker vanachter het raam en blijft maar krijsen. Ze raakt gefascineerd door deze vogel en gaat op onderzoek uit.In De Migrant vertelt Anaïs Lopéz het roerige levensverhaal van Myna. De vogel, een spreeuwsoort, komt oorspronkelijk uit Java (Indonesië) en wordt aan het begin van de twintigste eeuw naar Singapore gebracht als gewild exotisch pronkdier. Vandaag de dag wordt de Javaanse Myna in Singapore verguisd, verbannen en zelfs vermoord.

De Migrant is het opmerkelijke levensverhaal van een vogel, waarin grotere thema's als de moeizame relatie tussen mens en dier, de gevolgen van snelle stedelijke ontwikkeling en de positie van de ongewenste vreemdeling samenkomen.

De tentoonstelling is het sluitstuk van het transmediale project The Migrant, dat Anaïs Lopéz samen met producent Prospektor ontwikkelde. Het bestaat uit een webserie, een boek, een radio documentaire en een live vertelling. In de tentoonstelling komen alle onderdelen voor het eerst bij elkaar: fotografie, video, boek en het onderliggende onderzoek. De basis van de tentoonstelling omvat meer dan twintig van de belangrijkste fotografische werken. De helft van deze werken is nog nooit eerder getoond.

Bovendien wordt er een hoofdstuk aan het project toegevoegd, met beelden uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum van de Javaanse Myna in Indonesië, uit de tijd voordat de vogel naar Singapore kwam. Deze foto's heeft Anaïs Lopéz samen met het museum geselecteerd.

Recent heeft het Nederlands Fotomuseum het multimediaproject The Migrant. A bird on the run van Anaïs Lopéz aangekocht. Deze aankoop werd mogelijk gemaakt door de Fotomuseum Collectors Council; een groep van verzamelaars, kenners en fotografieliefhebbers.

Na de vertoning bij het Nederlands Fotomuseum reist de tentoonstelling naar Singapore, Indonesië, Engeland en Myanmar, en brengt Anaïs Lopéz het verhaal terug naar de plekken waar het zich afspeelt.

Anaïs Lopéz (1981) is documentair fotograaf en verhalenverteller die op dit moment beeldbepalend is voor de Nederlandse fotografie en video. In haar huidige praktijk is fotografie steeds meer een middel in plaats van een doel op zich. In haar projecten combineert ze foto's met bewegend beeld en storytelling en ze werkt vaak samen met experts uit andere disciplines als het verhaal daarom vraagt. Met The Migrant won Anaïs Lopéz de Zilveren Camera Award 2018 voor Storytelling.

22 februari 2020 - december 2020

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
@NL_Fotomuseum (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Anaïs Lopéz

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Empathie | Geen mens is een eiland
3 juli 2020 - 31 januari 2021, IJsselstein
Empathie | Geen mens is een eiland
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl