Amsterdamse Meiden

De tentoonstelling Amsterdamse Meiden bestaat uit ruim 50 vintage portretten en contactvellen uit het analoge archief van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff (1940-1998). Tussen 1990 en 1992 spendeerde Wolff een maand per jaar in het American Hotel in Amsterdam voor het project Special Girls - A Celebration, een reeks portretten van transgenders in New York en Amsterdam - de stad die destijds te boek stond als gay capital of Europe.

Remsen Wolff, Joris, Amsterdam 24 april 1991, The Remsen Wolff Collection, Courtesy of Jochem Brouwer 2020
Remsen Wolff, Joris, Amsterdam 24 april 1991, The Remsen Wolff Collection, Courtesy of Jochem Brouwer 2020 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

De portretten zijn nu eens uitbundig en glamorous, dan weer ingetogen en kwetsbaar. Gezamenlijk geven de foto's een beeld van een grote verscheidenheid in gender-fluïditeit in het Amsterdam van de jaren 90, dat verder gaat dan het publieke leven dat zich afspeelde in notoire nachtclubs als Club RoXY en iT. De individuen die Wolff voor de lens had lopen uiteen van bekende figuren als Jet Brandsteder (aka Francine), Hellun Zelluf en Vera Springveer (veelgeziene performers in RoXY en Mazzo), tot onbekende transseksuelen die vaak in eenzaamheid en onzekerheid worstelden met hun (seksuele) identiteit.Remsen Wolff groeide op in New York, als enig kind van de bekende schilder Isabel Bishop en de neuroloog en psychiater Harold Wolff. De fotograaf ging naar de prestigieuze kostschool Phillips Exeter Academy en studeerde kunstgeschiedenis aan Harvard University. Wolff trouwde en kreeg twee dochters, maar verliet uiteindelijk het gezin. Na in Texas valselijk te zijn beschuldigd van meerdere moorden werd in de jaren tachtig een royale geldelijke compensatie uitgekeerd. Samen met een erfenis (Wolff's moeder overleed in 1988), stelde dit geld Wolff in staat zich volledig aan fotografie te wijden.

Wolff genoot nooit een formele opleiding tot fotograaf. De benadering is intuïtief en uiterst persoonlijk. De fotograaf worstelde met de persoonlijke (seksuele) identiteit en legde een voorliefde voor transgenders, transseksuelen en travestieten aan de dag, die vanaf 1990 veelvuldig zijn geportretteerd. In dat jaar startte het project Special Girls - A Celebration, dat uitgroeide tot ruim 100.000 foto's. Helaas bleef Wolffs werk bij leven onderbelicht. Een door de fotograaf geambieerde publicatie kwam er niet en het werk werd maar mondjesmaat getoond. Wolff stierf op 58-jarige leeftijd als Vivienne 'Viv' Blum aan een overdosis morfine. Het omvangrijke archief van 200.000 negatieven, dat 40 jaar beslaat, werd nagelaten aan Amsterdamse studio-assistent Jochem Brouwer. Het Amsterdamse werk van Remsen wordt in Foam voor het eerst getoond.

11 september 2020 - 6 december 2020

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500
info@foam.org
www.foam.org
@foam_amsterdam (twitter)
Het museum is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Vivienne 'Viv' Blum (1940-1998)

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Kunsthuis De bakkerij
26 september 2020 - 1 november 2020, Bergen (Limburg)
Kunsthuis De bakkerij
Popup galerie
18 september 2020 - 27 september 2020, Den Haag
Popup galerie
Engelen van de zee
18 september 2020 - 5 april 2021, Amsterdam
Engelen van de zee

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl