American Winter

Voor American Winter reisde Gerry Johansson (1945) vorige winter door gehuchten en slaapsteden in Kansas, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Montana, Wyoming en Colorado. In deze vaak vergeten fly-over staten richtte Johansson zijn camera op verlaten woningen, lege dorpsstraten, in onbruikgeraakte fabrieken, gastanks, oliepijpleidingen, silo's en kerkgebouwen. Johansson wist daarbij zowel de serene schoonheid van een witte kerk badend in een sneeuwlandschap te vangen, als de tristesse van kale bomen langs een snelweg die ogenschijnlijk nergens toe leidt vast te leggen.

Gerry Johansson, American Winter
Gerry Johansson, American Winter (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Johansson brak bij het grote publiek door met Pontiac (2010), een fotoverslag van zijn bezoek aan het gelijknamige dorp in Michigan. Daarvoor was hij werkzaam als grafisch vormgever, uitgever en assistent van Gunnar Smolianski. Johanssons werk is nauw verwant aan dat van de New Topographics, met name aan dat van Robert Adams en Lewis Baltz.Johanssons boeken vormen de sleutel tot zijn oeuvre. Wie ze goed bekijkt, valt een aantal dingen op: Johansson werkt altijd in zwart-wit, bezoekt bij voorkeur verlaten streken die een industri¨le of economische neergang hebben meegemaakt, mensen zie je zelden tot nooit op zijn foto's en hij ordent zijn beelden alfabetisch op plaatsnaam. De alfabetische ordening en de uniforme vormgeving van zijn boeken geven zijn werk een sterke signatuur en zorgen ervoor dat de plaatsen die Johansson bezoekt als het ware inwisselbaar worden. Als serie werkt American Winter daardoor als een beeldessay over verstilling en schoonheid in gebieden waar schoonheid niet voor het oprapen ligt. Apart legt Johansson met iedere foto een meesterproef af in compositie en vlakverdeling.

De opening van de expositie is 12 januari van 17.00-19.00 uur. Gerry Johansson is bij de opening aanwezig en signeert American Winter (Mack, 2018).

12 januari 2019 - 9 februari 2019

Galerie Wouter van Leeuwen
Hazenstraat 27
1016 SM Amsterdam
06-52031540
info@woutervanleeuwen.com
www.woutervanleeuwen.com
De galerie is geopend donderdag t/m zaterdag van 12.00-18.00 uur.

Er is werk te zien van
Gerry Johansson

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl