Collodiumfotografie

Niet iedereen is gecharmeerd van de snelheid van digitale fotografie. Een druk op de knop, en meteen het resultaat zien. Alex Timmermans is geboeid door het proces van hoe een foto tot stand komt. Drie jaar geleden heeft hij zich gestort op collodiumfotografie, een manier van fotograferen die in 1850 in zwang kwam. Collodium is een stroperige vloeistof die werd gebruikt als basis voor een lichtgevoelige laag op een glasplaat in de beginjaren van de fotografie. Deze glasplaten moesten, terwijl ze nat waren, worden belicht en meteen worden afgewerkt. Het maken van één portretfoto kost de Oerlenaar zo al gauw een uur.

Wat beweegt iemand ertoe om met antieke camera’s en 19e eeuwse fotografische processen te gaan werken?
Alex: ‘dat is ontstaan na het zien van een documentaire over Sally Mann. Een deel van haar fotografie is collodium fotografie, ook wel wet plate photography genoemd. Ik wilde ook graag terug naar de begintijd van de fotografie. Het nadeel van digitale fotografie vind ik de snelheid die er in zit. Meteen na het maken van de foto zie je het resultaat. Het geeft mij een kick om in de donkere kamer de foto op de glasplaat te zien opkomen als deze in het fixeerbad ligt’.

Maar uiteindelijk gebruikt hij deze techniek voor het bereiken van een bepaald resultaat. Portretten en foto’s van objecten met een krachtige uitstraling door de diepe tinten en prachtige detailweergave!

De tentoonstelling wordt geopend zondag 4 maart om 16.00 uur. Alex is aanwezig en gaat graag het gesprek aan over zijn werk. De openingstijden van de galerie zijn woensdag t/m zaterdag van 12.30-17.00 uur.Alex Timmermans
Alex Timmermans


7 maart 2012 - 31 maart 2012

Fotogalerie Objektief
Walstraat 33
7511 GE Enschede
053-4322507
avissers@hotmail.com
www.fotogalerie-objektief.nl
@DonnyObjektief (twitter)
De openingstijden van de galerie zijn woensdag t/m zaterdag van 12.30-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Alex Timmermans

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

In The Picture
8 september 2019 - 8 december 2019, Bergen NH
In The Picture
Killer Queens
11 september 2019 - 13 oktober 2019, Voorburg
Killer Queens
Congo Tales
14 september 2019 - 5 januari 2020, Zwolle
Congo Tales

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl